Mit jelent, ha megváltozik az ásvány színe?

Az ásványok az anyatermészet ajándékai, épp ezért természetes, hogy kis mértékben folyamatosan változtatják a színüket. Az évszakok, a hideg-meleg időjárás és az élettani változások mind hatnak az ásványokra. Az élet állandó változás - változol te, a környezeted, és természetesen az ásványok is. Nagyobb volumenű változást is tapasztalhatsz, például az ásvány teljesen kifehéredik, vagy épp sötétebb színűvé válik.

Miért változik meg az ásvány színe?

Nehéz egyértelmű választ adni a kérdésre, hiszen ahány ásvány, annyiféle eset. Számos tényező szerepet játszhat abban, ha a kristály színe drasztikusan megváltozik.

Erős napfény

Bizonyos ásványok különösen érzékenyek a tűző napsütésre, ilyen például az ametiszt, a rózsakvarc, a füstkvarc és a cölesztin.

Hideg és meleg

Ha a kristályodat hirtelen szélsőséges hidegnek és melegnek (hűtésnek és melegítésnek) teszed ki, hajlamosabb lesz arra, hogy repedések, hirtelen hibák, törések jelenjenek meg rajta. Radiátorhoz vagy bármely más fűtőtesthez, télen az ablakhoz és forró fürdőbe soha ne helyezd az ásványod! A nyers, csiszolatlan ásványok még érzékenyebbek a hőmérséklet változásra.

Víz

Egyes kristályokat nem érhet víz, mivel túlságosan porózus a textúrájuk. Ilyen például a lapis lazuli, a szelenit és a lávakő. Ezek a kövek víz hatására kifakulhatnak, és elkezdhetnek szétbomlani.

Energiaátadás

Úgy tartjuk, hogy amikor az ásvány látszólag "ok nélkül" elveszíti vagy megváltoztatja a színét, akkor átadta az energiáját és kiszolgált téged. Az ásványok hatnak az energetikai mezőnkre és minden porcikánkra, s változásokat indukálnak. Ha ilyesmit tapasztalsz, érdemes hosszabb időre pihentetni az ásványt, megtisztítani és feltölteni a természet energiájával.

Válogass az ásványok tisztításának és feltöltésének számtalan módjából. Készítettünk egy összefoglaló e-book-ot mindarról, amit érdemes tudnod - ingyenesen letöltheted ide kattintva.

Akkor is megváltozhat az ásványod színe, ha tartósan alacsony a rezgésszinted, például magányos, motiválatlan vagy kimerült vagy. Az ásványok magukba szívják a negatív energiát,s ez is a színük megváltozásához vezethet.

Az ásványok tipikus színváltozásának legjobb példája a rózsakvarc, ami az egyik legérzékenyebb ásvány mindenféle változásra. A hangulatunk, környezetünk és külső tényezők hatására is jelentős változásokon mehet keresztül - kifakulhat, de akár teljesen ki is fehéredhet.

Az ásvány színvesztése tartós?

Igen, de ez nem azt jelenti, hogy nem használhatod többet az adott ásványt. Pihentesd egy kicsit, és a feltöltéssel adj neki új energiát.